کارگاه آموزش پرورش زنبور عسل توسط انجمن علمی دانشجویی علوم دامی برگزار شد

این کارگاه به همت اعضای انجمن علمی علوم دامی در روزهای شنبه تا دوشنبه، 31 اردیبهشت تا 1 خرداد به مدت 3 روز در دو شیفت صبح و بعد از ظهر به مدت 18 ساعت در ساختمان های آموزشی تحصیلات تکمیلی و آمفی تئاتر ساختمان 4 برگزار گردید.
مدرس این کارگاه مهندس شهاب احتشام؛ دانشجوی دکترای تخصصی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد و پرورش دهنده زنبور عسل بود. این کارگاه برای اولین بار توسط انجمن علمی دانشجویی گروه علوم دامی برگزار شد.

photo 2017-06-05 22-37-21

در روز اول کارگاه مباحثی پیرامون شناخت و اهمیت زنبور عسل و وظایف و فعالیت های آن مطرح گردید که از جمله نکات آن این بود که اصلی ترین اهمیت زنبور عسل گرده افشانی است و به یک گل وفادار است که توسط آن باروری بهتر گیاهان و محصولات کشاورزی را موجب می شود که این عمل در تغذیه انسان و کار آمد و کافی بودن محصولات برای تغذیه دام و طیور نقش دارد. و مباحثی دیگری پیرامون تاریخچه زنبور داری، ویژگی های مورفولوژیکی و نژادشناسی زنبور عسل و انواع نژاد های ان مورد بررسی قرار گرفت. یکی از مباحث کلیدی این جلسه تولید ژل رویال بود که برای معالجه بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد و باعث افزایش طول عمر و حافظه و همچنین در درمان بیماری های تولید مثلی نقش دارد. که برای تولید آن می توان با سرمایه کم، در آمد کافی برای خود ایجاد کرد.
در روز بعد در ارتباط با ملکه و وظایف آن، نرزایی و انواع زنبور، انواع عسل و خواص و کیفیت متفاوت آنها و زنبور های قاتل صحبت و فیلم نشان داده شد.
زنبور ملکه در اثر آمیزش با جنس نر، زنبور کارگر و ماده تولید میکند و در صورت بکرزایی و عدم آمیزش با جنس نر، نرزایی دارد و تنها وظیفه جنس نر آمیزش با ملکه و وظیفه زنبوران کارگر، تولید عسل و مراقبت و پرستاری از ملکه و وظیفه ملکه، تخم گذاری و تولید زنبور عسل است.
در این جلسه مطالب دیگری همچون آفات و بیماری های کندو، دگردیسی زنبور، کنترل حرارت و رطوبت داخل کندو، تغذیه نوزادان و تولید لارو، شفیره و عسل بحث و فیلم نشان داده شد.
در روز آخر در ارتباط با بره موم و چگونگی تولید و خاصیت آن، تولید زنبور ملکه، فروش و صادرات آن، از بین بردن کنه در کندو، نحوه شربت دهی زنبور و انواع شربت خوری و غارتگری زنبور ها، معرفی قطعات و بخش های مختلف کندوچه تولید زنبور ملکه و گرفتن بچه کندو بحث و فیلم هایی پیرامون این مباحث نمایش داده شد.
همچنین در ارتباط با ابزار و ادوات زنبورداری، نحوه طبق زدن و آماده سازی و بستر سازی سلول ها و نحوه سازماندهی و مراحل آن و شیوه استقرار قاب های مختلف از جمله لارو و شفیره، شهد و گرده، شاهخون های ملکه برای تولید ژل رویال ، شربت خوری و سلول های خالی بحث شد.
در انتها بخش عملی کارگاه برگزار شد که کارآموزان به همراه مدرس به بازدید کندوهای زنبور عسل واقع در بخش هواشناسی دانشکده کشاورزی رفتند و آموزش های تئوری را به صورت عملی توسط مدرس با تجهیزات و لباس های مخصوص کار زنبور داری مشاهده کردند.
لازم به ذکر است به شرکت کنندگان در این کارگاه، بسته آموزشی و لوح فشرده حاوی جزوات و فیلم های آموزشی به همراه گواهی از طرف سازمان جهاد کشاورزی و انجمن علمی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد اعطا گردید.